Make your own free website on Tripod.com

ÉLETRAJZ   FILMEK    SOROZATOK     MACGYVER    STARGATE    CIKKEK   HOME

__________________________________________________________________________________________

AMIT A STARGATE SG-1 SOROZATRÓL MEGTUDTUNK

“When the gate opens, the adventure begins"
(Ha a kapu kinyílik, kezdődik a kaland)
 

Így szól a híres film, az 1994-ben forgatott Roland Emmerich-féle Stargate (Csillagkapu) jelmondata. A film sok szempontból nyitott kérdéseket feszegetett. A Csillagkapu nem más, mint a végtelen világegyetemre nyíló kapu.
Ezelőtt 65 évvel régészek egy hatalmas fémgyűrűt találtak Egyiptomban, melynek titkára csak most jött rá egy tudós. A gyűrű egy csillagkapu, - egy kapu egy másik világba. Dimenziókat összekötő alagút, melynek segítségével megismerhető a múlt és a jelen, sőt gyarmatosítható a világűr valamennyi bolygója. Daniel Jackson, a fiatal egyiptológus, Jack O’Neill parancsnok és csapata átlépnek az időkapun és egy idegen világban, az Abydos bolygón találják magukat. A dolog nem megy zökkenőmentesen, mert a felfedezett civilizáció és a mai emberi kultúra ütközése nem konfliktusmentes.
Miután a mozifilm világszerte nagy sikert aratott, és a producerstáb elkészítette a téma egy másik lehetséges változatát, a Függetlenség napját, ahol a földönkívüliek látogatnak a Földre. Így a Stargate-ben felvetett kérdések nagy része válaszolatlan maradt. Mi történik, ha az ember eljut egy idegen civilizációba? Hódítóként vagy pusztítóként jelennek-e meg közöttük? Ezekre és hasonlóan izgalmas kérdésekre keresnek választ az alkotók immár egy várhatóan 88 részesre tervezett sci-fi kalandfilm sorozatban, amelynek alapját ez a film szolgáltatta.
Az alkotók szerint a részek körbejárják ezeket az izgalmas problémákat, és minél több folytatást látunk, annál többet értünk meg a bennünket körülvevő világ másságáról.
A Stargate SG-1 forgatása még 1997. februárjában kezdődött meg a kanadai Vancouverben, a MacGyver-sorozat ismert forgatási helyszínén, a Bridge Stúdióban, és idén már a második széria munkái folynak. A belső felvételekre a vancouveri Bridge Stúdiónak külön erre a sorozatra készült épületében került sor. A kétszintes épületben rendezték be a titkos U.S. légierőbázist, ahol a csillagkapu valamint az ellenőrző terem, a parancsnoki iroda és egy kör alakú folyosó található. Az egész kb. 18 méter széles és 4-5 méter magas. Az ötös stúdió - ahogy elnevezték - a legmodernebb technikával van felszerelve, és annyira tágas, hogy a népes stáb - mintegy 200 ember dolgozik nap mint nap a Stargate SG-1 sikerén - kényelmesen elfér benne.
Az első 22 részt már bemutatták Amerikában. A sorozat nyitófilmjének premierje 1997. július 27-én volt a Showtime televízió esti műsorában és a folytatásokat minden péntek este vetítik. A sorozat első visszhangjai kedvezőek.
A sorozat sikerét az is bizonyítja, hogy már az első évében két neves díjra is jelölték. A CableACE Award-ra és a Saturn Award-ra jelölték, mint a legjobb televíziós drámai illetve sci-fi sorozatot. Richard Dean Andersont ezenkívül külön jelölték a Saturn Award legjobb TV színész kategóriájában.

KI KICSODA A STARGATE SG-1-BEN?

A sorozat szereplőinek válogatása még jóval a forgatás előtt megkezd?dött. Egyedül Jack O’Neill figurájához volt adott a szereplő, őt csakis Richard Dean Anderson játszhatta el, neki kínálták fel a szerepet. Az ő megszerzése a készítők első nagy sikere volt.
- Jonathan (“Jack") O’Neill ezredes - a Stargate SG-1 csapat parancsnoka
 

O’Neill ezredes feladata, hogy megvédje a Földet az esetleges idegen behatolásoktól és új világokba vezesse a csapatát és ismeretlen technológiákat hozzon magával tanulmányozás céljából. Különleges kiképzést kapott titkos hadműveletekből, speciális fegyverekből és taktikákból, kémiai harcászatból és a földstratégia egyik szakértője. Külön él a feleségétől egyetlen fia baleseti halála óta.
A sikeres mozifilmben Kurt Russell személyesítette meg a csillagkapun átjutó expedíció parancsnokát, Jack O’Neillt. Russell figuráját a halálvágy uralta. Az ő O’Neillje fia halála után elvesztette az életbe vetett hitét, és a csillagkapu-expedíciót egy öngyilkos kommandós akciónak fogta fel. A film végére aztán O’Neill visszanyeri életvágyát. Itt veszi át a szerepet Richard Dean Anderson. O’Neill nem az az életunt fickó többé, akit megismertünk, hanem leszámolt a múltjával, és bátran néz szembe az új kihívásokkal. Az ő O’Neilljének van humora, duzzad az energiától és a tettvágytól. Újra olyan, mint amilyen a fia halála előtt lehetett: egy kalandvágyó fickó á la Indiana Jones.
Játssza: RICHARD DEAN ANDERSON

- Dr. Daniel Jackson - civil archeológus, tanácsadó, az SG-1 csapat tagja

Dr. Jackson önszántából csatlakozott az SG-1 csapathoz, hogy az idegen bolygók kultúráját tanulmányozza. Egyetemi doktorátusa van antropológiából valamint nyelvészetből és jól ismeri az abydosi kultúrát. Felesége Sha’uri az Abydos bolygóról való.
A mozifilmben James Spader volt látható Daniel szerepében.
 
 
 

Játssza: MICHAEL SHANKS
 

- Samantha Carter kapitány az SG-1 csapat tagja
A mozifilmben nem szerepelt Sam Carter, a csapat nőtagja, akinek feladata az ellenséges fenyegetésektől megvédeni a csillagkaput. Korábban repülős tisztként szolgált Kuwaitban. Doktori címet szerzett kvantummechanikából és plazmafizikai szakértő. Hajadon.
 

Játssza: AMANDA TAPPING

 
 

- Teal’c - Jaffa
A Chulak bolygóról származik, korábban a “Kígyóőrség" elitalakulat tagja. Önkéntesen csatlakozott az SG-1 csapathoz. A Jaffa népnek egy sajátos X alakú nyílás van a hasán, ahol egy erszényben növekszik a Goa’uld. A Jaffák homlokán ennek a jele van tetoválva, innen ismerhetők fel.
 

Játssza: CHRISTOPHER JUDGE

ÚJDONSÁG!SG-1 hírek

SG-1 epizódok
home

This Stargate Hungary site is owned by 
Gabi

Want to join the Stargate SG-1 Ring

[Skip Prev] [Prev] [Next] [Skip Next] [Random] [Next 5] [List Sites

RDA Info Site is a member of the Stargate SG-1 Fandom Ring

This SG-1 Site is owned by Gabi

Click for
[ Next Site | A List of Sites | Previous Site ]

Click here for more information on how to submit your site for this ring