Make your own free website on Tripod.com
 

ÉLETRAJZ   FILMEK   SOROZATOK   MACGYVER    STARGATE  CIKKEK    HOME
__________________________________________________________________________________________

MacGyver - Mit kell tudni MacGyverről?

- MacGyver élete

 

A mindannyiunk által olyannyira szeretett Mac Észak- Minnesotában, Mission Cityben született 1950. március 23-án. (lásd: 2. széria Barátok c. rész, ahol Mac születésnapját köszöntik) Itt szívta magába a természet szeretetét. Szülei James MacGyver és Ellen Jackson MacGyver, anyai nagyszülei pedig Celia és Harry Jackson. Születésekor a régies hangzású skót ANGUS keresztnevet kapta, amelyet azonban MacGyver felnőtt korában nem használ bemutatkozáskor. (lásd: 7. széria MacGyver lovag c. rész)

MacGyver 10 éves volt, amikor apja és nagyanyja egy autóbalesetben életét vesztette ( lásd 2. széria Phoenix ostrom alatt) és rá egy évre a nagyapja, a rajongásig szeretett Harry is faképnél hagyta a kis családot. Nagy csapás volt a gyerek MacGyvernek hirtelen egyedüli férfiként élni a házban. Az anyja keményen dolgozott, hogy felnevelje a fiát, miközben Harry valahol Alaszkában próbált szerencsét és küldött nagyritkán egy-egy csekket. Ekkortájt érte MacGyvert egy a későbbi életét is meghatározó tragikus élmény, amikor egy barátja egy véletlenül elsülő pisztoly lövésétől meghalt. (lásd: 4. széria Vértestvérek c. rész) Ennek a visszatérő emléknek a hatása olyan erős volt MacGyverre, hogy egész életében elítéli a fegyverhasználatot és a konfliktusok erőszak és főleg lőfegyver nélküli megoldását hirdeti.

MacGyver 19 éves volt, amikor az anyja rövid betegség után a fia távollétében hirtelen meghalt. MacGyver soha nem heverte ki az a fájdalmat, hogy nem búcsúzhatott el haldokló anyjától (lásd: 4. széria: Komp a túlvilágra) Egyedül maradva minden támasz nélkül, mindent felszámolt, ami a szülői házhoz kötötte. Ebben az időben járt főiskolára, ahol fizikából évfolyamelső volt (lásd 3. széria Pokoli hét c. rész) MacGyvert komoly szerelmi kapcsolat fűzte egy egyetemi társnőjéhez, Amy Austinhoz (lásd 1. széria Felmelegedés c. rész) A kapcsolat azért szakadt meg, mert Mac elhagyta a kollégiumot, hogy munkát, megélhetést találjon. Vándorlásai során rakódott rá az a technikai, természettudományi tudás, amivel rendelkezik. Kalandos élete során foglalkozott geológiával, olajbányászattal, robbantástechnikával, ásott aranyat Alaszkában, volt matróz egy tengerjárón, segédmunkás egy vándorcirkusznál, amellyel fél Európát bejárta.

Éppen taxizott New Yorkban, amikor egy útja során találkozott Pete Thorntonnal, aki korábban a DXS titkosügynöke volt. (lásd: 2. széria a Három barát c. rész) Miután a veszélyes ügyet sikerrel oldották meg, Pete állandó és izgalmas munkát kínált MacGyvernek a Phoenix Alapítványnál.

 
 

MacGyver karaktere nemcsak ettől a jól felépített előélettől lett ennyire vonzó. Hanem mert a gondolkozását, viselkedését át- meg átszövi Richard Dean Anderson személyiségének varázsa. Nem véletlen, hogy Mac is Minnesotából származik és ezer élmény köti szülőföldjéhez, hasonlóan mint megformálóját. Az sem véletlen, hogy MacGyver szenvedélyesen szereti a jéghokit, és szabadidejét is szívesen tölti sportokkal. A Vékony jég című epizódban bevallja, hogy gyerekkorában jéghokis karrierről álmodozott. Ismerős álmok ezek, ugye?

- Ki kicsoda a sorozatban?

PETE THORNTON – DANA ELCAR
MacGyver fönöke és jó barátja a Phoenix Alapítványnál. Korábban a DXS hírszerzöjeként dolgozott. Megformálója, a dán származású karakterszínész 1930 októberében született. A katonaság után színitanulmányokat kezdett a Michigan Egyetemen. Számos színházi szerep után a film is megtalálta. Több sorozatban is szerepelt, pl. Bonanza, Erzsébet királynö, de a legnagyobb sikere Pete Thornton szerepe volt.
Dana Elcar kétszer nösült, jelenleg Kaliforniában él a családjával. Lánya Alex 22, fia Marin 20 éves. Az utóbbi idöben visszavonult a forgatástól, keveset dolgozik, mert még a MacGyver forgatása alatt glaukóma (zöldhályog) támadta meg a szemét és látása emiatt jelentösen megromlott. Richard Dean Anderson maga gyözte meg a producereket, hogy ne írják ki Pete szerepét a forgatókönyvböl, hanem épp ellenkezöleg, a betegségét is építsék bele. Így arra sem volt szükség, hogy a szerepét más vegye át. (Érdekes: erre épp azt a Don S. Davist szemelték ki, aki késöbb Hammond tábornokként valóban a fönöke lehetett) Davis egyébként visszalépett, és nem vállalta Elcar helyett a szerepet, így minden maradhatott a régiben. Richard Dean Anderson és Dana Elcar barátsága azóta is töretlen.

NIKKI CARPENTER – ELYSSA DAVALOS
MacGyver „tervezett” barátnöje és munkatársa a Phoenix Alapítványnál.  A forgatókönyvírók szerettek volna egy nöi partnert adni Mac mellé, de a rajongótábor ellenállása olyan nagy volt, hogy a tervezett kapcsolatból nem lett semmi, és Nikki szerepét ki kellett írni. Ez azonban nem az öt alakító színésznö, Elyssa Davalos hibája volt, erre a sorsra jutott volna bárki nö, aki az ellenállhatatlan és független MacGyver fejét el próbálta volna csavarni. Mindenesetre Elyssa nevet szerzett magának az alakításával, noha az apja révén ismert neve volt, hisz Richard Davalos szintén ismert színész. Elyssa a pályáját gyerekszínészként kezdte.

JACK DALTON – BRUCE McGILL
MacGyver bajkeverö, de jószándékú kalandor barátja. Gyerekkorában iskolatársa volt és az a kapcsolat éveken át megmaradt, miközben mindketten élték az életüket.
Alakítója, a szintén 1950-ben született Bruce McGill nem volt korábban sem ismeretlen, számos filmszerep állt a háta mögött, mikor erre a szerepre felkérték.
 
 
 
 

HARRY JACKSON – JOHN ANDERSON
Harry MacGyver anyai nagyapja, aki korán elhagyta az apa nélkül maradt családot, de MacGyver számára örök példakép maradt. Csak felnött korában találkozott újra vele.
Érdekes a névegyezés, mert bár a sorozatban MacGyver nagyapját játssza, John Andersont semmi rokoni kapcsolat nem füzi Richard Dean Andersonhoz. (Bár az ö nagyapjának, a svéd bevándorlónak is John Anderson volt a neve)
Az 50-60-as években nagyon népszerü színész elsösorban westernfilmekben és sorozatokban játszott. Késöbb már csak alkalmanként vállalt szerepet. Harry élete utolsó alakítása volt, mert 1992-ben szívrohamban meghalt. Az élet keserüen ismételte a forgatókönyvet, Harry is így halt meg a Passages címü epizódban 1991-ben.

MURDOC – MICHAEL DES BARRES
MacGyver ellenlábasa, az örök gonosz. Murdoc ugyan csak hét epizódban jelenik meg, de MacGyver legádázabb ellensége, mert független és öntörvényü, nehéz legyözni. Amig a holttestét nem látja, addig nem lehet biztos benne, hogy végleg eltünt-e az életéböl.
Az öt alakító Michael des Barres 1949. január 24-én született angol-francia grófi családban, de élete korántsem az úrifiúké volt. Fiatal korában komoly drogproblémákkal küszködött, azóta szerencsére sikerült leszoknia róla, és harcosa a „Rock a drogok ellen” nevü mozgalomnak. Teheti, hiszen filmes karrierje mellet ismert rockzenész és énekes is, több lemeze jelent meg. Filmográfiája hatalmas: Murdoc elött és azóta is számos filmben és sorozatban játszott, legtöbbször „rosszfiút”.

PENNY PARKER - TERI HATCHER
Penny Parker, a fiatal táncosnő, aki mindig bajba kerül, hat epizódban bukkan fel Mac oldalán. Az őt alakító Teri Hatcher első kiugrása volt ez a szerep. Azóta több játékfilmben - például Tango és Cash - láthattuk, valamint ő volt Lois Lane a legújabb Superman sorozatban.
RDA és Teri között emlékezetes románc szövődött, amely hosszú éveken át tartott, sőt a tékozló férfi vissza is tért hozzá Kati Witt-tel való szakítása után. Jelenleg azonban Teri John Tenney színész felesége, egy kislánya van.
 

MacGyver Episode Guide

Home


 
The MacGyver Web Ring
This MacGyver Web Ring owned by macgyverfan@hotmail.com 
[ Previous | Next | Skip Next | Next 5 Sites ]
[ Random Site | List Sites