Make your own free website on Tripod.com

ÉLETRAJZ   FILMEK  SOROZATOK   MACGYVER  STARGATE   CIKKEK  HOME
 

Richard Dean Anderson, akit a barátai csak Ricknek illetve Ricky Deannek szólítanak, 1950. január 23-án született Minnesota államban, Minneapolisban, a vízöntő jegyében. Tipikus vízöntő - életútja, kapcsolatai és konfliktusai is ebből fakadnak - mérhetetlen szabadság és kalandvágy párosul benne hihetetlen vitalitással, önfejűséggel, kompromisszumokat nehezen tűrő egyéniséggel. Apja a középiskolai tanári volt, aki azonban hivatásának a jazzmuzsikát választotta. Képzőművész édesanyjának legidősebb fia, három öccse van.
Ricky Dean kisgyerekkora óta szenvedélyesen rajongott a jégkorongért. Álma volt, hogy profi játékos legyen, de egy középiskolás meccsen történt súlyos ütközés, melynek során mindkét könyöke ripityára tört, ezt az álmát végleg szertefoszlatta. Ez olyan mély válságot okozott a 17 éves kamasz fiúban, aki a közel 4 hónapos kórházi tartózkodás után még a szülői házat is elhagyta, majd kerékpárral, autóstoppal és tehervagonokban utazva bejárta Amerikát Alaszkáig és vissza. Majd 1968-ban San Franciscóba, a hippivilág akkori fővárosába költözött, és a többiekhez hasonló kicsapongó életet élt. Mivel a nagy álom nem valósulhatott meg, a másik vonzalma, a színpad felé fordult. Gyerekkorában gyakran kísérte el fellépéseire az apját, ilyenkor általában a színpad mögött állt. A magára találás hirtelen történt. Elhagyta a közösséget és vizsgáit letéve beiratkozott az Ohio Egyetem dráma tagozatára. Megélhetését ekkor mint utcai mutatványos és énekes próbálta biztosítani valamit eladóként dolgozott egy fehérneműket árusító üzletben. Az 1970-es évek elején Los Angelesbe költözött.
 

Az ifjú színészek Mekkája azonban nem várta tárt karokkal őt sem. Különböző szabad színházi produkciókban dolgozott eleinte. Ő volt a fő attrakciója a Marineland delfinshowjának, amelyben egy öt méter magas létrán állva várta, hogy a felugró hatalmas gyilkos bálna kikapja a szájából a fogai között tartott makrélát. A hal azóta sem tartozik a kedvenc ételei közé. A színészi áttörés 1976-ban sikerült neki, amikor a már sikerrel futó "General Hospital" című sorozatban megkapta egy fiatal orvos, Dr. Jeff Webber szerepét, melyet aztán öt évig egyfolytában játszott. A váltásról öt év után maga döntött, amikor kiszállt a napi szappanoperából, mert a szerep színészi lehetőségeit már végigjátszotta, és többre vágyott. Ezután olyan sorozatok következtek, mint az 1982-83-ban forgatott "Seven Brides for Seven Brothers" (Hét menyasszony hét fivérnek) című könnyed, zenés western valamint a haditengerészetnél játszódó "Emerald Point N.A.S." Ezekben már tehetségének más oldalait, például muzikalitását és humorát is megmutathatta. MacGyver szerepéhez egy véletlen segítette. A sorozat producerei egy hétköznapi külsejű embert kerestek a szerephez, aki nem az a kigyúrt, kemény izompacsirta, amilyenek az akcióhősök általában. Richard Dean Anderson tökéletesen megfelelt ennek akívánalomnak, amikor - teljesen véletlenül - betévedt a MacGyver szereplőválogatására. Sőt, amikor nem röstellte feltenni a szemüvegét, hogy egy ismeretlen szöveget elolvasson, spontán viselkedésével meggyőzte Henry Winkler producert, hogy ő az igazi MacGyver. Tetszett neki Ricky Dean személyiségének, egy művész, egy sportoló és egy akcióhős keverékének sajátos kisugárzása, amellyel MacGyvert olyan egyedivé tudta varázsolni. MacGyver minden szempontból rendkívüli figura. Bár a különleges jelenetekben kontaktlencsét visel, sportos alkata és kalandvágya nem engedi, hogy dublőrrel helyettesítsék, minden akciójelenetet maga forgat. Ennek következtében már számos kisebb-nagyobb sérülést is elszenvedett. Az 1985-82 között hét szezonon át forgatott MacGyver annyira sikeres volt, hogy amikor az ABC televízió végül leállította a sorozatot, a közönség nyomására 1993-ban Richard Dean Anderson újra a felvevőgép elé állt MacGyverként és két, egész estés akció-kalandfilmben keltette életre a szimpatikus hőst. "Lost Treasure of Atlantis" (Atlantisz elveszett kincse) és "Trail to Doomsday" (Út a végítéletbe).
 

A MacGyver hét éve alatt csak egyetlen filmszerepet vállalt. Az 1986-ban készült "Ordinary Heroes" (Hétköznapi hősök) Vietnamban megvakult katonáját a kritika is lelkesedéssel fogadta. Azóta számos játékfilmben is bizonyította sokoldalúságát, hogy nemcsak a szimpatikus ezermester akcióhős szerepét képes eljátszani.
Barátjával Michael Greenburg producerrel együtt 1992-ben megalakította saját produkciós irodáját, a GEKKO Film Corporationt. Ezzel készítette 1995-ben saját ötletéből a "Legend" című figyelemreméltó sorozatot, amely sajnos a UPN stúdióban a Star Trek árnyékában csak egy szezont élt. Legkedvesebb projektje volt, és a tervét, hogy folytatja, sohasem temette el.
Jelenleg azonban egy nagyszabású négyéves produkción dolgozik. Richard Dean Anderson kirándulása sci-fi területére, a Csillagkapu-kaland várakozáson felül sikerült. A Stargate SG-1 sorozat tavaly Amerikában a legsikeresebb újdonságok között volt, és a négy éves szerződés még sok izgalmas munkát kínál a munkabírásáról és profizmusáról amúgy is híres színésznek.
Hollywood "szőke vikingje" közismerten agglegény. Rendkívül nagy a szabadságvágya és kevés asszony viseli el "nehéz" természetét. Kapcsolatai általában a megalkuvást nem tűrő magatartása miatt futottak zátonyra. 4 éven át tartott a viszonya Sela Warddal majd az Oscar-díjas Marlee Matlin és Teri Hatcher volt a barátnője. Legendás viszony fűzte a német korcsolyázónőhöz, Katarina Witthez. Jelenlegi társával - akit minden szempontból megértőnek ír le - visszavonult, csendes életet él - ha Kaliforniában tartózkodik. A Stargate SG-1 forgatásának helyszínén Vancouverben ugyanis csak hű kutyája, Zoe, a szép ausztrál juhász van vele.

Richard Dean Anderson és barátnője, Apryl Prose kislánya 1998. augusztus 2-án született meg és WYLIE QUINN ANNAROSE ANDERSON névre keresztelték.

A többi szép fotóért kattints Kate-hez
 
 

home