Make your own free website on Tripod.com

RICHARD DEAN ANDERSON -CIKKEK, ARTICLES

PESTI RIPORT 1996. január 4.

 

Szerte a világon csak MacGyverként ismerik. Így vonult be a köztudatba. Mint Kojak, Columbo vagy Derrick. Ez a tévésorozat hozta meg számára az átütő sikert. Igazi nevén Richard Dean Andersonnak hívják. Ő Hollywood szőke vikingje. A magyar nézők mától ismerkedhetnek meg vele. Mindjárt az elején egy lehetetlennek tűnő feladatot old meg könnyűszerrel.

 

Marlee Matlinnal

Katarina Witt-tel

 

A MacGyver készítői évekkel a sorozat befejezése után is megelégedéssel nyugtázhatják: Anderson kiválasztása telitalálat volt. Az északi, svéd származású, roppant szimpatikus, szőke színész már az első részek után meghódította a nézőket, akik hamar rászoktak arra, hogy csak MacGyvernek nevezzék. Bár azóta számos filmben és sorozatban játszott, a sajtóban, ha róla esik szó, így emlegetik.

"Ha időnként találkozom a rajongóimmal, magam is elcsodálkozom, hogy mennyire azonosítanak a főhőssel. Azt hiszik, hogy én valóban egy mentőangyal, szuperhős vagyok. Pedig hát ez csak egy szerep volt. Fiatal koromban magam is sok csínyt elkövettem, még autólopásban is részt vettem, higgyék el, nem volt valami kellemes érzés. Emberi gyarlóságért nem mentem a szomszédba" - mesélt a most 45 éves férfi, aki szívesen emlékszik vissza a régi szép időkre.

Művészcsaládból származott, anyja festett és szobrászkodott, apját csak a dzsessz érdekelte. Tinédzserként élte meg a hippi korszakot. Maga is hosszú hajat, szakállt és bajuszt növesztett. Szerette a kötetlen otthoni életformát, maga is mindig szabadságra vágyott. Imádta a természetet, rendszeresen sportolt, hokizott, amelynek előnyére akkor jött rá, amikor Hollywoodban szerződtették, és a MacGyverben számos olyan jelenetben kellett helyt állnia, amely komoly erőnlétet, felkészültséget kívánt.

"Ma is rendszeresen sízem. A hegyekben olyan szabadnak érzem magam, mint a madár. Ez a sport segít formában maradnom. Időnként autóversenyeken is részt veszek, ám egyre ritkábban, mert a szigorodó biztosítási szerződések minden kockázatos dolgot megtiltanak. Hová jutottunk: ma már a forgatások alatt sem tehetek, amit akarok. Mindig irtóztam attól, hogy túlságosan óvjanak, most meg egyszerűen kiszolgálnak."

Anderson nemcsak kiváló színész, de remek üzleti érzékkel is rendelkezik. A szerződések megkötésénél maga szabja meg a feltételeket. Egy kétórás tévéfilmnél például producerstátust is kér magának. Egyébként az évek során létrehozta a maga cégét, a GEKKO-t, amely minden nagyobb produkcióban társszerzőként szerepel. Munkabírása legendás: képes egymás után akár három filmet is forgatni. Sőt, négyet! Jelenleg a Legenda című sorozatát készíti, azután, hogy három játékfilmet leforgatott.

Buknak rá a hölgyek. Főleg a barnákat, a mediterrán típusokat szereti, bár kivételek itt is akadnak. Sela Ward, Marlee Matlin, Teri Hatcher, sőt Katarina Witt is a barátnője volt. Néhány évvel ezelőtt szinte naponta lehetett hallani közös dolgaikról. Jelenleg a nála 20 évvel fiatalabb Lara Flynn Boyle a partnere, aki a nálunk is vetített Twin Peaks című sorozatban játszott. Nősülni azonban egyelőre nem akar. Minnesotában vásárolt magának egy távoli kastélyt, oda húzódik vissza, ha pihenni akar. Barát, barátnő vagy idegen személy még nem éjszakázott nála.

"A kastély az én békebarlangom. Nem akarom hogy bármilyen emlék színhelyévé váljék. Itt nyugodtan végiggondolhatom a karrieremet, anélkül, hogy bárki megzavarna. Sokan remetének tartanak, s lehet, hogy némi igazuk van."

Mit ajánl MacGyver a sorozat leendő nézőinek?

"Ha netán azonosítani akarnak a főhőssel, jusson eszükbe, hogy én is egy vagyok közülük. Mindenekelőtt egy gyarló ember."

 (móra)

 

vissza