Make your own free website on Tripod.com

RICHARD DEAN ANDERSON CIKKEK ARTICLES

 TVR7 1996. November 11-18.

 A HÉT SZTÁRJA - RICHARD DEAN ANDERSON

 A MAGÁNYOS HŐS

 

 1950. január 23-án született Minneapolisban.

Tanulmányait az Ohiói Egyetemen végezte.

Sportolónak készült, de abba kellett hagynia a jégkorongozást. Azóta érdeklődik a színház és a film iránt. GEKKO néven önálló produkciós vállalatot alapított.

Nőtlen és gyermektelen.

Filmjei: General Hospital (1976, tévésorozat) MacGyver (1985, tévésorozat), Hétköznapi hősök (1986)

 

Nincs a világnak olyan szeglete, ahol ne ismernék MacGyver nevét. A fiatalember ügynökként dolgozik a Phoenix Alapítványnál, és a tévénézők legnagyobb örömére bárhol, bármikor bevethető. A kalandvágyó ifjú pedig mindent elvállal, azzal a feltétellel, hogy jó és igaz ügyet szolgál. Ennek eredményeképpen hol az akkor még álló vasfüggöny mögött bukkan föl, kémekkel csatázva, hol Dél-Amerikában fékezi meg a termesz-inváziót; máskor Afrikában száll szembe fanatikus terroristákkal vagy éppen szirti sast ment Arizonában. Valamiben mégis különbözik hasonszőrű társaitól. MacGyver sohasem öl, és csak annyi erőszakot enged meg, amennyi az ellenfél legyőzéséhez okvetlenül szükséges. Ököl és a fegyverek helyett inkább az eszét használja. Leleményessége határtalan, más ember számára látszólag használhatatlan eszközökből, tárgyakból kovácsol fegyvert.

MacGyver 1985-ben mutatkozott be a közönségnek, és nyomban sikert aratott. A sorozat hét esztendőn át megszakítás nélkül futott Amerikában, a nézettségét tekintve mindig az elsők között volt. Amikor leállították, a nézők felháborodása miatt folytatni kellett. A producerek tehát újabb epizódokra kötöttek szerződést a főhőst alakító Richard Dean Andersonnal. A színész pedig kénytelen-kelletlen vállalta. A szerep nemcsak a pénzt, a világhírt, az óriási népszerűséget hozta meg számára, hanem gúzsba is kötötte, a rabjává tette. A közönség nem tudta és nem is akarta más szerepben elfogadni.

A svéd származású színész művészcsaládba született, az apja Stuart Anderson, híres dzsesszgitáros, az anyja szobrászkodott és festett. "Nálunk mindig jó zene és festékillat volt a lakásban" - emlékszik vissza gyermekkorára. Imádta a természetet, rendszeresen sportolt. Profi jéghokis szeretett volna lenni. Az egyik edzésen azonban kitörte a könyökét. Négyhónapos orvosi kezelés után tért vissza - vesztére. Újból eltört a karja és végleg búcsút kellett mondania a hokiütőnek. Azért ma is lelkes rajongója a sportágnak, és a sorozat epizódjaiba is beírat néha egy-egy hokis jelenetet.

A hatvanas évek hippi korszaka nagy hatással volt az életére. Imádta a kötetlen életformát: hosszú hajat, szakállt és bajuszt növesztett. Bejárta Amerikát és Kanadát, majd az egyik San Franciscói hippi csapat tagja lett. A pénzt az utcai színészkedéssel kereste.

Később lehiggadt, megkomolyodott. Befejezte az ohiói egyetemet, majd íróként, rendezőként, színészként különböző kültelki művészszínházakban dolgozott. Első filmszerepét 1976-ban a General Hospital című sorozatban kapta. Az egyik rendezőnek feltűnt Richard sportos testalkata, kalandozó tekintete és a szemüvege. Pontosan ilyen figurát keresett. Ezután kisebb-nagyobb epizódszerepek sor a következett. A kiugrást, a sikert a MacGyver hozta meg.

Hiába próbál időről-időre kitörni a skatulyából. Pedig még produkciós céget is alapított, a Gekkót. Az itt készülő filmekben természetesen ő játssza a főszerepet. "Ha időnként találkozom a rajongóimmal, magam is elcsodálkozom, mennyire azonosítanak MacGyverrel."

Richard Dean Anderson köztudottan magának való ember. Szolid, visszavonult életet él minnesotai kastélyában. A boldogsághoz már csak a feleség és a gyerek hiányzik. Barátnőben sosem volt hiánya, Sela Warddal, az Oscar-díjas Marlee Matlinnal és Teri Hatcherrel élt rövidebb-hosszabb ideig. A bulvársajtó érdeklődését azonban csak az egykori műkorcsolyázó csillaggal, Katarina Witt-tel való kapcsolata keltette föl. Azóta még jobban értékeli a békességet, a nyugalmat. Nagy magányában gyakran gitározik, szívesen tölti idejét olvasással, autózással, motorozással. Hol BMW-vel, hol Toyota kisteherautóval, hol pedig Harley-Davidsonnal rőja az országutat.

 Szilágyi G. Gábor írása

 vissza