Make your own free website on Tripod.com
RICHARD DEAN ANDERSON ARTICLES

A GALAMBLELKÛ AKCIÓHÕS -

A TENDER-HEARTED ACTION HERO
 
 
 

Minneapolisban, ahol Richard Dean Anderson született, a gyerekek elõbb tanulnak meg korcsolyázni, mint járni. Eredetileg õ is sportolónak készült, de eltörte az egyik karját, majd rá egy hétre a másikat is. Így lett színész.
 

“Ma már jobban szeretek síelni – mondja Anderson -, de tinédzser koromban a hoki volt a mindenem. Ha sportról van szó, a mai napig elvesztem a fejem. A filmstábnak is van egy hokicsapata, de én amolyan feketebárány vagyok náluk, mert túl sokat verekszem.”

Fiatalon képtelen volt ellenállni a veszélynek, s tehervonatokról fel-le ugrálva kirándult a környezõ államokba. 17 évesen végül úgy érezte, számot kell vetnie az életével és komolyan elgondolkozni a jövõn. Nyeregbe pattant hát és kerékpáron járta be Kanadát és Alaszkát. A 7500 kilométeres túra végül meghozta lelke békéjét. “Életemben a leghasznosabb ezen az úton lehettem. Brit-Kolumbiában kempingeztem, amikor egyszer csak jött az erdész és kérdezte, volna-e kedvem erdõtüzet oltani. Persze, hogy volt. Két napig, pillanatnyi megállás nélkül harcoltunk a lángokkal. Amikor végre legyõztük a tüzet, hõsnek érezhettem magam.”

Nagykorúságát utcai pantomimesként érte meg, majd átváltott a zsonglõrködésre. Az utcáról egy delfináriumba került, ahol szájából etetett egy óriás kardszárnyú delfint. “Egyszer a cet pár centivel csupán, de elvétette az ugrást. Úgy állon vágott, mint azelõtt soha senki.”

Kisebb színtársulatokkal már hosszabb ideje dolgozott, de elsõ rendszeres tévészerepét 1976-ban kapta egy népszerû kórházsorozatban. Ezt további kisebb szerepek követték, majd 1985-ben jött a MacGyver. A világhírt hozó lehetõséget a rövidlátásának köszönheti. A meghallgatáson megkérdezte, nem baj-e ha felteszi a szemüvegét, és ez gyõzte meg a producereket, hogy Anderson az ideális MacGyver. A sorozat hõse ugyanis egy bárányszelídségû férfi, aki mindig a békés megoldást keresi.

Richard Dean Anderson nem tartja magát nagy színésznek. “Szinte kizárólag tévéfilmekben szerepeltem, megtanultam a mesterséget, és ma már saját produkciós irodám van, de nem érzem magam mûvésznek.”

Hobbija a síelés, a zeneszerzés és a festmények gyûjtése. Tavaly augusztus óta azonban új szenvedélye van, kislánya, Wylie Quinn Annarose. A 49 éves színész már régóta szeretett volna apa lenni, de mivel Hollywood egyik legrettegettebb nõcsábásza volt, ezen szándékát senki sem vette komolyan. Katarina Witt, Lara Flynn Boyle, Marlee Matlin, Teri Hatcher – hogy csak néhányat említsünk trófeái közül.

Három évvel ezelõtt azonban felbukkant életében Apryl Prose és minden megváltozott. “Sokáig azt gondoltam, Richard az a férfi, akivel soha nem járnék – mondja Apryl. – Nem szeretem azokat a pasasokat, akiknek negyvenes éveikben járva is csak pipik hajkurászásán jár az eszük. Aztán persze levett a lábamról. Mikor kiderült, hogy terhes vagyok, telefonon értesítettem Richardot. Azt gondoltam, majd kétségbeesik, ehelyett azt mondta: - Nyugodj meg, ez nagyszerû lesz.”

A telefonhívásra a férfi így emlékszik vissza: Csak pár perc múlva fogtam fel, mit hallottam, és bevallom õszintén, sírva fakadtam. Aztán bementem a városba és megvettem az összes szüléssel foglalkozó könyvet.”

Anderson életében most elõször érzi tehernek a munkát. A harmadik éve sikerrel futó Csillagkapu címû sorozat, melyben producerként is érintett, veszi el ideje java részét. Az eddig munkamániásnak ismert sztár mostanában igyekszik minél hamarabb letenni lantot. “Ha hazaérek, azonnal tisztába teszem a picit. Nem is tudom, hogy pelenkázni, cumiztatni vagy büfiztetni szeretem-e jobban. És ha megnõ, jobb, ha vigyáznak az udvarlók, mert minden trükkjüket ismerem.

A kis Wylie még nincs egyéves, de buzgó apukájának köszönhetõen már túl van elsõ óriás mûlesiklásán. A símániás papa hasára kötözött kenguruerszényben száguldott le a domboldalról, ezzel is bizonyítva, hogy csupán mert bébi van a családban, még nem kell lemondani a hagyományos évi síszünetrõl.
 
 

STORY Magazin 1999. május 13.

 vissza