Make your own free website on Tripod.com

PANDORA'S CLOCK - HAJSZA AZ IDŐVEL 1996.

James Holland, egy menetrendszerű utasszállító gép kapitánya Frankfurtból New Yorkba indul. A fedélzet zsúfolva van karácsonyra hazaigyekvő emberekkel. Amikor egyikük rosszul lesz, látszólag szívrohamtól, Holland kapitány kényszerleszállásra kér engedélyt a londoni Heathrow repülőtéren. Legnagyobb meglepetésére azonban a repülésirányítók megtagadják az engedélyt. Mint kiderül, az illető utast már egész Európában keresik, mert egy rendkívül veszélyes, ez idáig ismeretlen influenzavírust hordoz a szervezetében. A gépet visszafordítják Németországba. Amikor azonban a német hatóságok szintén megtagadják a leszállási engedélyt, és a többi európai ország is sorra követi példájukat, a kapitány kezdi gyanítani, hogy sokkal nagyobb a baj, mint eleinte gondolta. A beteg utast egy gyilkos vírus fertőzte meg, mely egy bajorországi laboratóriumból szabadult el, és fennáll annak a veszélye, hogy a repülőgép fedélzetén tartózkodó valamennyi ember megfertőződött. Ha a gép valahol leszáll, azonnal országos, sőt világméretű pusztító járvány törhet ki. Eközben a CIA egyik embere magánakcióba kezd, megbíz valakit, hogy lője le a gépet, melyen többek közt egy amerikai nagykövet is utazik, akit több arab terrorista szervezet látna szívesen holtan. Miközben a földön a pánik a Fehér Háztól Ukrajnáig terjed, Holland kapitánynak csak az a gondja: H O L S Z Á L L H A T N A L E?

Ilyen érdekfeszítő izgalmas regény John J. Nance könyve, amelyből a kétszer kétórás monumentális filmprodukció született. A Pandora’s Clock (Pandora órája) a bemutatója hetében az NBC tévéadó magasan legnézettebb műsora volt - megelőzte például az X-aktákat is -, és rendkívül jó sajtóvisszhangot kapott. Különösen nagyra tartották Richard Dean Anderson játékát James Holland kapitány szerepében. Ebben a szerepében a lapok már a 90-es évek nagyszabású akcióhősévé emelték, aki a régi nagyok, Charlton Heston, John Wayne és James Garner nyomdokaiba lépett. Valóban, ahogy itt James Holland szerepében megjelenik, az maga a szenzáció. Lenyűgöző a beszéde, ahogy néhány halk szóval le tudja csillapítani a kitörni készülő pánikot a repülő fedélzetén. Nincs szüksége látványos gesztusokra, egyszerű kifejező színészi játékkal - ahogy megszoktuk tőle - teremt hiteles figurát. “Hollandnak megvannak a maga démonjai, amelyekkel viaskodik, de amikor ilyen rendkívüli körülmények között kell végeznie a munkáját, nem foglalkozik többé magával. Csak azt nézi, hogy mit kell tennie és azt is teszi” - vallja Anderson a szerepéről.

Ebben a nagyszerű filmben kitűnő színészek a társai: Jane Leeves, Daphne Zuniga (Melrose Place), Robert Guillaume és Robert Loggia (Independence Day) A filmet a Vészhelyzet és számos sikeres tévéfilm rendezője, Eric Laneuville rendezte.

 

ÚJ HÍR:

A PANDORA'S CLOCK MEGJELENT MAGYARUL VIDEOKAZETTÁN "VÍRUS A 66-OS JÁRATON" CÍMMEL.

A magyar változatban Richard Dean Anderson magyar hangja Szabó Sípos Barnabás. A kazetta már kölcsönözhető és várhatóan jövő nyáron kerül a boltokba.

vissza
home

Köszönet a képekért Kate-nek