Make your own free website on Tripod.com

RICHARD DEAN ANDERSON FILMEK

 

A GYILKOS SZEM 1992. (Through the Eyes of a Killer)

 

1992-ben Richard Dean Anderson befejezte a MacGyver sorozatát, és érdeklődése teljesen más karakterek megformálása felé fordult. Igyekezett kiszabadulni abból a skatulyából, amit MacGyver annyira testhezálló szerepe óhatatlanul rákényszerített. Ezért vállalta el Ray Bellano szerepét Peter Markle, az ismert krimirendező "A gyilkos szemével" című filmjében. A nem éppen tipikus szerep remek kihívás volt, hogy más karakter megformálásával a közönségnek és a szakmának is bebizonyíthassa sokoldalú tehetségét., Ezért ezúttal a "rosszfiút" formálta meg. Ray szerepe kedvéért még a haját is feketére festette.

 

Laurie Fischer felfedezi, hogy barátja, Jerry megcsalja és ezért kiadja a férfi útját. Még a lakásából is kiköltözik, és új lakás után néz. Amikor a megmutatják neki a lepusztult lakatlan lakást, azonnal elbűvöli egy különleges szem alakúra festett üvegablak, és elhatározza, hogy rendbehozza és beköltözik. A sors az útjába vezérli az ezermester ács Ray Bellanót, aki boldogan elvállalja a ház felújítását. Az ablakon levő különleges szem azonban őt is valósággal megbabonázza.

Egy kínai étteremben egy süteményből különös jóslatot olvas ki Laurie, miközben Rayjel ebédel: "Soha nem építs hajót korhadt fából". Mindketten jót nevetnek a szövegen.

A munka során Ray és Laurie között szerelmi kapcsolat szövődik. Laurie régi barátja megjelenik a lakásban és megjegyzésével kételyt ébreszt a férfiban Laurie érzelmeit illetően. A férfi nem várt módon reagál: elcsábítja a nő barátnőjét, Allisont, aki a dolgot elmeséli Laurie-nak. A féltékeny Laurie Rayt is kidobja. Ettől kezdve különös események történnek. Eltűnik Jerry majd eltűnik Allison is. A nyomok arra utalnak, hogy Jerry ölte meg Allisont. Laurie egy rémálmában rájön, hogy Allison gyilkosa nem Jerry lehet, hanem Ray. Azonban a rendőrök egy, a folyóból kifogott holttestben Rayt vélik felismerni. Laurie-t nem hagyja nyugodni a dolog és tovább kutat a ház titka után. Felfedezi a szörnyű titkot, hogy itt korábban egy sorozatgyilkos élt, aki 13 áldozatát itt lakásban rejtette el.

Laurie azonnal el akarja hagyni a lakást. Az az érzése, hogy a gyilkos lelke továbbra is ott van a házban és őt figyeli. Valójában eközben Ray a lakás számos régi zárt nyílásának egyikében húzta meg magát. A "gyilkos szem" megbabonázta őt, és nem képes többé lemondani Laurie-ról. A nő el akar menekülni, védekezni próbál, majd igyekszik szerelméről, vágyairól meggyőzni a férfit, aki láthatóan egyre inkább elveszítette az eszét. A napfény közben a szemre esik és a látvány teljesen hatalmába keríti Rayt. Laurie életét csak a lecsapódó ajtó menti meg, ami mögött Ray nyomtalanul eltűnik....

 

Az izgalmas pszichothriller nem éppen a gyenge idegzetűek részére való. A film nagy erénye a váratlan végkifejlet, ami nem következik közvetlenül a karakterekből. A film hagyja a nézőt a sötétben tapogatózni, miközben a dolgok szüntelenül változnak a szereplők körül. Richard Dean Anderson partnernője a filmben Marg Helgenberger, akit többek közt a Vészhelyzetben is láthattunk, Dr. Ross barátnőjének szerepében. A szereposztás érdekessége, hogy a legjobb Hitchcock-i hagyományokat követő filmben Alfred Hitchcock kedvelt színésznője, a Madarak főhőse, Tippi Hedren Ray anyjának szerepében látható.

A film Magyarországon a UIP Dunafilm forgalmazásában 1994-ben jelent meg videón szinkronizált változatban 'A gyilkos szem' címmel. Reméljük, hogy hamarosan a TV2 műsorán is üdvözölhetjük.

 

vissza