Make your own free website on Tripod.com

RICHARD DEAN ANDERSON - ARTICLES

JÉGEMBER - ICE MAN

TVGuide 1997. Július 1.

HA pihen a lakókocsijában Vancouverben, félreteszi az Showtime-sorozatát, a Stargate SG-1-et, és Richard Dean Anderson belekezd egy veszélyes időtöltésbe, a hokiba. Mialatt folyik a játék, a MacGyvert alakító sztár ráüt a korongra és puffanás hallatszik a bordáiban. “Én csak odairányítottam egy ütést”- mondta Anderson mosolyogva visszaemlékezvén. “Majd olyan helyre kerültem, ahol még sosem jártam”.

Aúú. Egy olyan embernél járt, akinek életre szóló hivatása, hogy segíti rendbe hozni a sport okozta két törött karját, térdét és egy repedt csontot a lábában. De mégis, hosszúak a gyógyulás napjai. Anderson elveti a gondolatot, hogy lehetett volna visszaütni. “Én még nem estem el ennyire soha” - mondta a 47 éves színész. “Át tudtam könnyedén ugrani a magas építményeket, de soha egyetlen korlátot sem. Talán kettőt.”

Jól jönne neki egy kis szerencse a Stargate-ben., ami az 1994-es sikerfilmből készült. A sci-fi sorozatban Anderson Jack O’Neill kapitányt alakítja, aki a légierő veteránja, és egy kommandós csapat parancsnokaként megpróbál átjutni a Csillagkapun. Ezen a kapun át vezet az út a Földtől az Abydos bolygóig - és közben néhány szolgát megment az uraiktól. “A szorozat egy óriási küldetés számomra” - magyarázza a rendező, Jonathan Glassner. “Ez nem egy azok közül a tudományos-fantasztikus dolgok közül, amelyekben nagy űrhajók vannak, Ez segít nekünk megtalálni a békés technológiát, amelyet mi nem értünk, és ilyenféle helyzetekbe kerülve nem tudjuk, hogyan kezeljük azokat. O’Neill kétségtelenül meg fogja találni a helyes utat. De míg MacGyver az az okos, ritka akcióhős, aki inkább az esze mint a lőfegyverek erejét használta, Andersonnak ez a mostani alakja egészen más. ”MacGyver teljesen háborúellenes volt” - mondta a színész a kétórás bemutató rész fáradalmait pihenve. -“Most egy katona fickót játszom, aki nyíltan szállít fegyvereket” Anderson hozzáfűzi még, hogy az általa megformált karakter kicsit könnyedebb, mint a Kurt Russell által alakított kemény fickó az eredeti filmben. “Az élet túl rövid” - mondja a színész. ; “Ha nem volna ott egy vidám tényező sem, akkor én sem maradnék ott.”

És a móka garantálva van két évadra, hála a Showtime sci-fi barát vezetésének, (az a tévécsatorna, amely a Poltergeistet és az Outer Limitset támogatta az elmúlt időkben) 44 epizódot kívánnak forgatni a Stargate stábjával. A kreatív embereknek szabadságuk van a karaktereket és a történeket úgy alakítani, hogy elkerüljék a kudarcot. Mert pontosan ez történt Anderson előző sorozatával az UPN-nel 1995-ben forgatott Legenddel, amely csak egy szezont át tartott. Anderson a kedvenc témájának tartja a sorozatot, majd halkan említi csak, hogy a tévéadó sajnos nem adott több alkalmat a westernnek közönségszerzésre “Az okok egyike az volt, hogy a Legend témája állítólag túl “poros”. Nos, ez a western-korszak - az Isten szerelmére - nemcsak egy kis porból áll! Nem volt valami kellemes. Tényleg nagyon csalódott voltam.”

A minneapolisi születésű sztár korán megismerte az élet sűrűjét. Az első show-ja, miután a korai 70-es években Los Angelesbe költözött, a Marineland-ben volt, ahol az volt a feladata, hogy a gyilkos bálnát egy fogai között tartott makrélával megetesse. “Ugrott ki a delfin a vízből, erre meghátráltam. De megtartottam magam fájdalmamban megrándulva.” Egy bokszkesztyű-ütésnek látszott. “ Volt egy zúzódásom hetekig” - mesélte Anderson. Majd hamarosan átállt a cápákkal való úszásra - úgy, ahogy ez Hollywoodban szokás. 1976-ban nekikezdett az öt évig tartó szériájának a General Hospitalban. 1985-ben beszállt a MacGyverbe. A sikeres sorozat 7 évig futott az ABC-n és sztárt csinált belőle, de a show meg is változtatta. “Én fizikailag kimerültem és nem volt életem” Mint akcióhősnek, Andersonnak is időnként le kell hűtenie magát. Ha nem korongokat üldöz, akkor autózgat, a sérülést kockáztatva síel vagy a kamera mögött próbálja magát. Anderson szeret kikapcsolódni a tavakkal körülvett kunyhójában Minnesota északi részén. “Én csak az az észak-minnesotai fickó maradtam, aki szeret fát hasogatni, füvet ültetni és kitakarítani a csónakházat.” - mondja Anderson - “Mindenhol kényelmesen érzem magam, akárhol vagyok.”

Lassan hozzászokott ahhoz az ötlethez, hogy lecsillapodik. “Én eddig nagyon önző életstílusban éltem” - mondta a régóta nőtlen színész, ki már hosszú listát állíthat össze a jól ismert nőkből, mint Sela Ward, Lara Flynn Boyle, Marlee Matlin és Katarina Witt. “Azóta az életem egy másik szakaszához érkeztem, ahol a családom nagyon fontos számomra.” Mégis ez a terv a családról még egyelőre szünetel. Új kutyája, Zoe, akinek mindig szüksége van egy kis tréningre és ez mindig igen fárasztó szokott lenni. “Ilyenkor felhívom a mamámat és megkérdezem, hogyan tudtál négy gyereket felnevelni?” - viccelődött Anderson. “Van egy problémám a kutyámmal: hangosan ugat.” Most a színésznek minden figyelmét az új kihívásra, a Stargate-re kell összpontosítania. Anderson szemei felcsillannak Kanada említésére. “Nagyon könnyű egy hokicsapatot szerezni.” Tény, hogy szívesen kitolja az estét egy kis éjféli jegeskedésért. “Van néhány remek korcsolyázó a show-ban” - büszkélkedik Anderson - “Legyőztük az Outer Limits ördögeit. És örülnénk a Poltergeist kihívásának is.

Vissza