Make your own free website on Tripod.com

FIREHOUSE - ÉG A HÁZ  1996.

A Legend váratlan leállítása után - az UPN televízió a következő szezonra ugyanis csak a népszerű sorozatát az Enterprise űrhajót támogatta - a CBS egy új sorozat tervébe vonta be Richard Dean Anderson cégét, a GEKKO Film Corporationt. A sorozat New Yorkban játszódott volna és a városi tűzoltóság nehéz és változatosan izgalmas munkáját mutatta volna be. A forgatást 1996. elején meg is kezdték, majd néhány epizód leforgatása után leállították. Nem a produkció színvonalával, hanem a témával volt a baj: akkortájt sok hasonló film készült, és a sorozat iránti érdeklődés megcsappant. Ezért a társaság a produkciót leállította. Azonban a munka nem veszett kárba, mert a készítők a leforgatott részekből egy kétórás játékfilmet állítottak össze. Ez a film videón forgalomba is került, majd májusban Anglián keresztül Európában is megismerhettük. Jelenleg Németországban a Premiere nevű kódolt tévécsatorna adja.
A film egyik fő alakja Michael Brooks tűzoltó hadnagy, akit Richard Dean Anderson játszik. A legösszetettebb és legellentmondásosabb karakter a szereplők között. Michael válófélben van a feleségétől, és a lángokkal való viaskodásai során lassan porrá égett a magánélete is. A tűzoltóknak azonban a veszélyes munkájuk mellett egy hidegvérű gazemberrel is fel kell venniük a harcot, aki a munkájukat elszántsággal végző ártatlan tűzoltókra lövöldöz. Egy ilyen akció során Michaelt súlyosan megsebesíti a lövedék.
 

Nem is a teste, mint inkább a lelke sebesült meg. Minél hamarabb vissza kíván térni a munkájához, azonban társai ezt még nem tanácsolják neki. Így a bázison marad Kate-tel, aki az elsősegélyt vezeti.
Egy újságíró, Patty Lines feltűnik a színen, hogy Michael esetét megírja. Michael nem tekinti magát hősnek, de társai meggyőzik, hogy az ügyről beszélni kell. A következő akcióra Patty is elkíséri a csapatot. Michaelnek nehéz újra átélnie a lövés előtti pillanatokat és kiszalad a csendes utcára, hogy összeszedje magát. Ott találkozik Dannyvel, akit a szülei elhanyagoltak és aki játékból ezt a tüzet okozta. Michael visszaviszi a bázisra a fiút, és ott mint a gyerek megmentőjét ünneplik. Továbbra is foglalkoztatja a gyerek sorsa, és szeretné a fiút magához venni. Ám ehhez a saját életét kellene előbb rendbe hoznia. Fegyvert vásárol és saját szakállára nyomozásba kezd a lövöldöző személyét illetően.
 

És elhagyja a bázist, hogy csak a halálhíre jöjjön vissza. Magános akciója során golyót kapott a szívébe. Charlotte, Michael felesége összeomlik a hír hallatára. Mint kiderül: annyira féltette a férjét, hogy minden más érzelmét elveszítette irányában, és most csak fájdalom maradt számára.
A rendőrök közben elfogták a tettest és a csapat méltó és hőshöz illő temetést rendez Michael Brooksnak.
A film végkifejlete nagy meglepetés, mert egy sorozatot szántak belőle és épp Michael Brooks lett volna a főszereplő. Valószínű csak a későbbi játékfilm kedvéért változtatták meg a befejezést. Mindenesetre Richard Dean Anderson játéka ebben a filmben is felejthetetlen. Mivel sorozatnak szánták, aránylag sok szereplőt mozgat és a fő cselekményszál mellett sok apró esemény lassítja a film végkifejletet. De a szereplő színészek jók és a szerepükben megvolt egy hosszú sorozathoz való lendület.

Bár a sorozat Michael Brooks halála miatt nem készülhet el többé, így tekintsük a Firehouse-t egyedi filmnek. A film egyedi érdekessége a jellegzetes zenéje, a néger utcai gospelénekesek stílusában előadott dalok visszatérően megszólalnak. A film realista stílusban mutatja be a városi tűzoltók sokoldalú és veszélyes munkájának mindennapjait. Egyéni problémák ábrázolására is vállalkozott, ám ez vélhetően a sorozatban domborodott volna ki erőteljesebben.
 

A főbb szerepekben Richard Dean Anderson mellett Burt Youngot, Lillo Brancatot, Morris Chestnutot és Kate szerepében Edie Falcot láthatjuk. A film - és a tervezett sorozat - egyik végrehajtó (executive) procucere Richard Dean Anderson volt.

Köszönet a képekért Tinának és Corinnának
 

vissza
home