Make your own free website on Tripod.com
RICHARD DEAN ANDERSON - CIKKEK - ARTICLES

BICSKA MAC - S.A.K. MAC
 
Szilágyi G. Gábor írása  

A lobogó sötétszõke hajú, barna szemû fiatalember különbözik az akciósorozatok megszokott hõseitõl. Természetesen ugyanolyan rokonszenves és bátor, mint sorstársai és ugyanúgy kész vállalni a veszélyt, hogy segítsen a rászorulókon. De nincs emberfeletti ereje, sem különös képessége. A bajban csak a fantáziájára, az ügyességére és a svájci bicskájára hagyatkozhat. Az eredmény így sem lehet kétséges. A fiatalembert MacGyvernek hívják, a barátai egyszerûen csak Macnek szólítják.

Új sorozatot akart indítani az ABC tévétársaság 1984-ben. A terv készen állt már, csak a fõszereplõt kellett megkeresni. A producerek azt szerették volna, ha az illetõ nem olyan izompacsirta, mint Arnold Schwarzenegger, nem pofozógép, mint Chuck Norris és nem olyan kemény, mint Sylvester Stallone. A véletlen Richard Dean Andersont sodorta az útjukba.
 
Richard Dean teljesen hétköznapi szerelésben, bõrdzsekiben, farmerban és bakancsban jelent meg a meghallgatáson. Szöveget kellett felolvasnia. "Akkor megkérdeztem, nem zavarja-e õket, ha felteszem a szemüvegem - meséli Anderson. - Feltettem, és azt hiszem, ez volt az a pillanat, amikor a szerep a zsebemben volt. Tetszett nekik, hogy önmagamat adtam." A bizottságot megfogta ez a természetes viselkedés, az ember, a színész és az akcióhõs sajátos keveréke, amellyel annyira egyedivé tudta tenni MacGyver figuráját.

Anderson egyébként legendásan rövidlátó. "Az az igazság, hogy meglehetõsen homályosan látom a világot" - árulja el titkát. A kontaktlencsét ritkán hordja, egyszerûen nem tudja elviselni, mert irritálja a szemét. Csak akkor használja, amikor jéghokizik vagy veszélyes jelenetet forgat. Egyébként sportos elõéletének és kalandvágyának köszönhetõen egyetlen jelenetben sem engedte, hogy dublõr helyettesítse. Ennek következtében számos kisebb-nagyobb sérülést szenvedett.
 
MacGyver 1985-ben mutatkozott be a közönségnek, amely az elsõ résztõl kezdve szívébe zárta a rokonszenves hõst. Mindannyiunk kedvence 1950. március 23-án született a Minnesota állambeli Mission Cityben. Szülei, James és Ellen a régies hangzású skót Angus keresztnevet adták neki, amelyet azonban felnõttkorában nem használt. A kisfiú tízéves volt, amikor apja és nagyanyja autóbalesetben életét vesztette. Egy évvel késõbb a rajongásig szeretett nagyapja hagyta el a családot. 

Ekkor érte MacGyvert a késõbbi életét is meghatározó tragikus élmény: a barátját halálra sebezte a véletlenül elsülõ pisztoly. Ennek hatására ma is gyûlöli a fegyvereket és a konfliktusok erõszak - fõleg lõfegyver - nélküli megoldását hirdeti. Tizenkilenc éves volt, amikor az édesanyját is elveszítette. Egyedül maradva mindent felszámolt, ami a szülõi házhoz kötötte. Még a fõiskolának és a bartánõjének is hátat fordított. Munkát, megélhetést keresve járta az országot. Ekkor szedte föl azt a rengeteg tudást és ismeretet, amelynek oly nagy hasznát vette késõbb. Képességeit a korábbi titkos ügynök Pete Thorton is felfedezte és állandó, izgalmas munkát kínált neki a Phoenix Alapítványnál.
 
MacGyver karaktere nemcsak ettõl a jól felépített elõélettõl lett ennyire vonzó. A népszerûségében döntõ fontosságúnak bizonyult, hogy MacGyver gondolkodását, viselkedését át meg átszövi Richard Dean Anderson személyiségének varázsa. Az összhang kilakulásában alighanem szerepe volt annak is, hogy Mac ugyancsak Minnesotából származik. Ezer és ezer szál köti a szülõföldjéhez, akárcsak megformálóját.

A sorozat hét évadot ért meg, és számos televíziós díjat kapott. 1985 és 1992 között összesen százharminckilenc epizódot forgattak. A felvételek nagy része a Paramount stúdió Los Angeles-i mûtermében valamint a vancouveri Bridge stúdióban készült.
 
A népszerû sorozat néhány esztendeig tiltó listán volt nálunk. MacGyver ugyanis igen gyakran keveredett kémügybe, és az ellenfelei a KGB vagy más kelet-európai titkosszolgálatok tagjai közül kerültek ki. Talán mondani sem kell, kik húzták a rövidebbet. Tizenegy esztendõt kellett várnunk, hogy az ezermester kalandhõs a magyar televízió képernyõjén is feltûnjön. Igaz, a hazai rajongótábor eddig csak ötvenkét kalandját láthatta, a többi még várat magára. Remélhetõleg most, az újabb nekirugaszkodásra már mindegyik eljut hozzánk. 

TVR7 1999. április 12.

vissza