Make your own free website on Tripod.com
ÚJ ÉLET - Beyond Betrayal (Az áruláson túl)
 

Az 1994-ben forgatott “Beyond Betrayal” különleges szerepet kínált Richard Dean Andersonnak. Ebben a végig izgalmas, fordulatos thrillerben a “rosszfiú” szerepét játssza, Bradley Matthews rendőrt, aki beteges, megszállott féltékenységével és durvaságával készteti menekülésre rettegő feleségét, Joannát. Susan Deyjel nem ez az első közös filmje, éppen 10 évvel ezelőtt játszottak együtt az Emerald Point című sorozatban.

Minden gyönyörűen indul. Az esküvőn a fiatal pár az “Only you” dallamára táncol. Ez a motívum végigvonul a filmen, hogy minél élesebben vágja be az ellentétet a valósággal. Joanna rémálomként éli át házasságát, míg Bradley minden igyekezete azért van, hogy elvesztett feleségét visszanyerje. Hogy próbálják meg újra, együtt. Csakhogy az asszony legutóbbi menekülése során új kapcsolatot alakított ki Seattle-ben. Új partnerének, Samnek (Dennis Boutsirakis szimpatikus alakítása, több hasonló karakterszerepben volt látható) nem beszél előző életéről, és álnéven is mutatkozik be.

Bradley nem adja fel felesége keresését. Sógornője ugyan mereven elutasítja, de a fiatal unokahúga - aki rajong érte - megmutatja Bradleynek Joanna legutóbbi ajándékát, amitől Bradley Joanna nyomára juthat. Seattle-be érve azonban akaratlanul gyilkosságba keveredik, és ebből hasznot húz azzal, hogy a gyanút sikerül Samre terelnie. A vétlen Samet le is tartóztatják a tőle külön élő felesége meggyilkolásának vádjával. Joanna bevallja titkát Samnak, és megígéri neki, hogy segíti. Ugyanakkor most már bizonyossá válik benne, hogy Bradley meg akarja ölni.

De vajon tényleg meg akarja ölni Joannát? Én inkább azt hiszem, hogy Bradley agresszív, hirtelen haragú ember, megszállottan féltékeny, de nem gyilkos alkat. Igazán nagy kihívás volt Andersonnak eljátszani ezt a figurát, de rendkívüli tehetségével hiteles alakítást nyújtott. Tudatosan keresett ilyen, a saját és az eddig általa játszott szerepek karakterétől merőben eltérő szerepet, hogy elkerülje a beskatulyázás veszélyét. “Ez a szerep nagyon fontos volt nekem, mert a fickó nem Mr. Jófiú volt”. És hogy mennyire hiteles volt az alakítása, arra épp Susan Dey játéka adott választ, aki sokszor már-már valóságosnak érezte a megpróbáltatásokat a filmben. Susan a film forgatása idején találkozott egy asszonnyal, aki ugyanígy szenvedett a férje üldözésétől, és szavai “szóról szóra visszacsengtek, amik a forgatókönyvben álltak”.
 

Egy remek, valósághű forgatókönyv, kitűnő, hiteles színészi alakítások és mindenekelőtt egy új oldaláról megismert Richard Dean Anderson. Az új szerephez új külső is kellett: a MacGyvernél annyira megszeretett szép hosszú hajától Bradley szerepe kedvéért vált meg. Ma már viszont inkább rövidebb hajat hord, és bizony ez az elhatározás nagy döntés volt részéről.

A film ÚJ ÉLET címmel 1999 júniusában az RTL Klub műsorán!

 Köszönet a képekért Tinának és Corinnának

Vissza - filmek

home