Make your own free website on Tripod.com
RICHARD DEAN ANDERSON: STARGATE SG-1 CIKKEK/ARTICLES
 
 

TV Zone #109.

INTERVIEW WITH MICHAEL SHANKS: “THROUGH THE LOOKING GLASS”

Írta: Steve Eramo

  MICHAEL SHANKS: A TÜKRÖN TÚL
 
 

 Az 1994-es Csillagkapu című filmben kapu nyílt egy másik bolygóra, ahol a Föld ősi isteneinek világa volt. A film egy nyertes csatával zárult, de a háborúnak még nincs vége...

 A televíziós sorozat, ami nemrég fejezte be a második szezonjának forgatását Vancouverben, ott folytatódik, ahol a film befejeződött. A kétórás nyitófilmben az “Istenek gyermekei”-ben a visszavonult Jack O’Neill (Richard Dean Anderson) ezredest visszahívják, hogy a Goa’uld uralta Abydosra menjen vissza és semmisítse meg a csillagkapuját. Az ezredesnek Daniel Jacksonnal kell visszatérnie, aki akkor az Abydoson maradt. A kanadai Michael Shanks nagyon örült, hogy átvehette James Spader szerepét. “Mindig is tetszettek James munkái, így elég könnyű volt a kezdetektől megkedvelnem Danielt”, mondja Shanks. “Bizonyos zsenialitás és őszinteség van a karakterben, amit csodálok. És ott van az a helyét-nem-találó érzés, amit már én is tapasztaltam az életemben. Ezenkívül tetszik az intelligencia és a szerénység kiváló keveréke. A moziban Daniel teljesen kívülálló, elzárja magát a hadsereg militáris szemléletétől. A sorozatban beilleszkedik a csapatba, maga választja meg a harcait és megtanul olyan személyekkel dolgozni, akik nem mindig úgy látják a dolgokat, mint ő. Szóval már nem lesz olyan magányos farkas.”

 A kezdetek

A Stargate SG-1 szereplőválogatása előtt Michael két szezont töltött az Ontarioi Stratford Shakespeare Festival-lal. Éppen Torontóba akart költözni, mikor az ügynöke elintézte a meghallgatást a sorozathoz. A producereknek tetszett a munkája, de csak két hónap múlva hívták be, hogy az MGM gyártásvezetőivel találkozzon. “Először hárman voltunk, aztán már csak ketten. Megint bementem, de nem mondtak sem igent sem nemet, csak azt kérték, maradjak a városban még pár napig. Mivel ez szerdán volt, így maradtam. Idegtépő volt, hisz nagy volt a tét, de legalább igazán átérezhettem a szöveget. Nem olyan volt, hogy csak a fizimiskámat nézték, aztán kész. Pénteken visszamentem, és akkor megint hárman voltunk, és az MGM igazgatója is ott volt, mert valamiért nem tudták eldönteni, kit válasszanak. Richard Dean Anderson is ott volt, együtt olvastuk a szöveget kétszer. Aztán ellenőrizték a magasságunkat és hazaküldtek minket. Hétfőn felajánlották nekem a szerepet. Elég hosszú ideig tartott, de nagyon elégedett voltam a végeredménnyel” – mondja a színész.
 
 

Csatlakozás a csapathoz

A sorozat nyitófilmjében Jackson feleségét Sha’re-t és Skaara-t, egy fiatal abydosi fiút elvisz Apophis, a Goa’uldok vezére, A doktor kénytelen-kelletlen követi Jack O’Neillt a csillagkapun át, remélve, hogy használhatják Apophis világának megkeresésében. A Csillagkapu projekt új vezetője, Hammond tábornok (Don S. Davis) meglepődik, mikor Daniel beszámol arról, hogy az egész univerzumot behálózzák a csillagkapuk. Kilenc egységet hoznak létre SG-1-től SG-9-ig, hogy felderítsék a világokat. A tábornok először tétovázik, vajon befogadják-e Danielt a csapatba, de O’Neill meggyőzi. “Hammond tábornok a régi vaskalapos hadsereget testesíti meg. Szerintem ő és Daniel a két legkülönbözőbb az életszemléletüket tekintve.” - magyarázza Shanks. “De ahogy Don játssza, Hammond egy nagyon kedves emberi figura Ahogy az idő halad, valamiféle apa-fiú szerű kapcsolat alakul ki közöttük, de még mindig nagyon különbözően szemlélik a dolgokat. Bár O’Neill ezredes általában megvédi Jacksont, mégsem puszipajtások. Az ezredes nem híve a felesleges részleteknek, így néha Daniel tudományos okfejtésétől a falra mászik. Ám nagyra értékeli a tudást és azt a tényt, hogy első látogatásukkor megmentette az életüket Abydoson. “O’Neill és Daniel kapcsolata jól kirajzolódik a filmben” – mondja. “Még mindig megvan és szerintem meg is marad az az ellentét köztük, ami kezdetben is volt. Egyszer?en csak különböznek, de bíznak egymás tudásában és tisztelik egymást.

 A munkatársak

Az SG-1 csapat egyik tagjával azonnal azonosulni tud Daniel: Samantha Carter kapitánnyal. (Amanda Tapping) A nő szakértő a csillagkaput illetően, két évig tanulmányozta, mielőtt Jack és Daniel használta volna, így könnyedén megérti a doktor nyelvezetét. “Intellektuális szempontból teljesen egyezik Daniellel”- jegyzi meg a színész. –“A tudományos felfedezéseket illetően Jackson érzelmileg sokkal jobban ragaszkodik hozzájuk. Carter tudósként vizsgálódik, míg Daniel egy gyerek szemén keresztül csodálja a világot.” Meglepő módon Jackson hasonlít a csapat negyedik tagjához, az ex-jaffaőr Teal’c-hez (Christopher Judge) aki segít megszökni O’Neillnek és visszamegy vele a Földre. “Remélem, fejlődik még ez a kapcsolat a következő szezonokban. Úgy tekintem Danielt és Teal’c-t, mint egy kibontakozó univerzum gyermekeit. Azonos szemszögből nézik a dolgokat, bár más civilizáció szülöttei.”

 Kedvencek

Volt egy epizód a szezon elején “Need” (magyarul “A szarkofág” a ford. megj.) címmel, amit nagyon élveztem, mert Daniel egyfajta függőséggel kerül szembe. Annyira más volt, mint amit általában kérnek a színésztől, hogy értékeltem azt a lökést, amit a munkámhoz adott.” – mondja. “Egy másik részben, amit nemrég csináltunk, majdnem hat óráig tartott, míg átalakultam egy prosztetikus maszkkal egy teljesen új karakterré, ez is tetszett. (A Holiday c. részről beszél – a ford. megj.) De idáig a legkedvesebb részem a “Torments of Tantalus” (Tantalus kínjai). Ez volt az első olyan rész, amiben az én karakterem vihette a prímet. Ezen kívül szerintem minden, ami jó ebben a sorozatban, az benne van. Problémamegoldás, rejtélyek és egy szuper sztori (Robert C. Coopertől), ami izgalmas, egész a végéig.

 Medvecsapda

 A legnagyobb meglepetések akkor érik az embert, amikor a kamerák nem mennek. “Christopher Judge fél a medvéktől” – meséli Shanks - . Los Angelesi, mi pedig itt vagyunk a vad Brit-Kolumbiában, ahonnan én is származom, és a hol a medvék élnek. Christopher nagy darab ember, és az ősi mondás, hogy a medve jobban fél tőled, mint te tőle, nagyon igaz, így nincs oka aggódni. “Az egyik részben volt egy munkás, aki talpig feketében dolgozott az erdőben. Egész nap faggattam Christophert: “Láttad? Hallottál valamit?” Ilyenkor lerázott: Ne idegesíts! Aztán egyszer ez a munkás lehajolt és meg odaszóltam Christophernek: “Láttad?” Persze arra mutattam, ahol az az ember volt, így, mikor a fekete szerelésében felállt, Chris vagy három lábnyit ugrott a levegőbe és már-már futásnak eredt, amikor rájött, hogy csak egy ember volt” –nevet Shanks.

A Stargate SG-1-en kívül számos más TV-sorozatban játszott, például a Végtelen határokban vagy a Hegylakóban. Színpadon is játszik, most éppen Hamlet lesz Vancouverben, mielőtt elkezdődik a Stargate SG-1 harmadik szezonjának forgatása. Ugyanúgy, mint Daniel, ő is gyereklélekkel várja, milyen kalandokkal találkozik. “Olyan ez, mint egy karácsonyi ajándék, hiszen ez sci-fi , ahol minden lehetséges, és fogalmad sincs, mi vár rád. Csak a költségvetés szab határt” – nevet Shanks – “ na és a fantáziánk.”
 
 

Fordította: Sárosi Edit _________________________________________________________________________________________

TV Zone #109. pages 36-39

1998. december

Köszönet a képekért Gatewatchernek

vissza
 

További TV ZONE cikkek:
RICHARD DEAN ANDERSON                AMANDA TAPPING                        CHRISTOPHER JUDGE